Rekombinantni humani albumin (rHA)

Potražnja tržišta za HA u svetu se procenjuje na više od 500 tona godišnje. Trenutno se komercijalna proizvodnja HA primarno zasniva na prikupljenoj ljudskoj plazmi, koja je ograničena u ponudi, ali je velika klinička potražnja. Objavljeno je da je nedostatak ljudske plazme doveo do naglog rasta cene HA, što je zauzvrat rezultiralo pojavom lažnog albumina na tržištu.

Nadalje, sve je veća briga za javno zdravlje zbog HA koji potiče iz plazme s njegovim potencijalnim rizikom za prenos infektivnih patogena koji potiču iz krvi, kao što su hepatitis i HIV. U stvari, nelegalno prikupljanje plazme uzrokovalo je da se HIV brzo širi, stvarajući tako poznata imena AIDS sela u provinciji Henan u Kini. Stoga se razvoj jeftine metode za proizvodnju rekombinantnog HA (rHSA) smatra od suštinskog značaja kao sigurnija i potencijalno neograničena alternativa HA.

Tokom proteklih decenija razni ekspresijski sistemi korišćeni su za proizvodnju rHA, uključujući Escherichia coli, Saccharomices cerevisiae, Kluiveromices lactis, Pichia pastoris, transgene životinje i transgenične biljke. Pokušaji stvaranja rHA u listovima duvana i gomolju krompira postigli su nivo ekspresije od 0,02% ukupnog rastvorljivog proteina (TSP), a ekspresija je povećana na 0,2% TSP ciljajući rHA na apoplast gomolja krompira.

Nedavno je nivo ekspresije od 11,1% TSP dobijen ekspresijom rHA u hloroplastima listova duvana. U novije vreme, nivo ekspresije rHA od 11,5% ukupnih proteina postignut je u kulturi ćelija pirinča promotorom izazvanim gladovanjem. Iako je rHA uspešno izražen u ovim sistemima, nijedan se od njih nije pokazao kao isplativ u velikoj meri. [ 1 ]

U proizvodnom procesu vakcine M-M-RVAXPRO korišćen je rekombinantni humani albumin Recombumin® . [ 2 ] [ 3 ]